Προτάσεις Μουλκιώτη για τον αγροτικό τομέα στη Βοιωτία

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής για τα αδιέξοδα στον Αγροτικό Τομέα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα αδιέξοδα στον αγροτικό τομέα, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική αγροτιά, είναι ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση ενός εθνικού σχεδίου με βάση τη νέα συλλογιστική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

Οι δεσμοί του Κινήματος Αλλαγής, οι δεσμοί του ΠΑΣΟΚ, με τους αγρότες ήταν και παραμένουν ακατάλυτοι και ισχυροί.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία του πρωτογενούς τομέα λόγω: α) των χαμηλών επιδόσεων της χώρας όσον αφορά την τρέχουσα ΚΑΠ 2014-2020, β) των αρνητικών εξελίξεων αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, γ) της έλλειψης σχεδίου προσαρμογής της χώρας στην Πράσινη Συμφωνία (GREEN DEAL).

Η Κυβέρνηση φέρεται να αγνοεί την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που  αφορούν στους καίριους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα: τη γη, το νερό, την ενέργεια, τα εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), τον άνθρωπο.

Υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις:

 Ποια είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα αποφασιστεί το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027;

Πώς θα διασφαλιστεί η μη μείωση των αναγκαίων κοινοτικών πόρων για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα;

Υπάρχει πολιτική γης της Κυβέρνησης, η οποία να αντιμετωπίσει τον πολυτεμαχισμό γης; Υπάρχει σχεδιασμός για τράπεζα γης;

Πώς θα διαφυλαχθεί το δημόσιο αγαθό του νερού; Γιατί καθυστερούν οι άδειες χρήσης νερού;

Ποιά η πολιτική της κυβέρνησης για τους σπόρους, με την αυθαιρεσία των πολυεθνικών εταιριών και στα πανάκριβα και απαγορευτικού κόστους εφόδια  και τα λιπάσματα;

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και προγραμματισμός για τη διάβρωση του εδάφους, λόγω των συνεπειών της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής, με πάμπολλες αρνητικές συνέπειες;

Γιατί αγνοεί επιδεικτικά η Κυβέρνηση την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την κάρτα αγροτικού πετρελαίου;

Έχει πολιτική η Κυβέρνηση και ποιά, για την ενημέρωση των αγροτών;

Στην ΒΟΙΩΤΙΑ υπάρχουν μείζονα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την επιτακτική ανάγκη, για  ίδρυση και δημιουργία:

Ζώνης Καινοτομίας στην περιοχή Βοιωτικού Κηφισού “Region Food Valley”, για να μπορεί να υπάρχει ισχυρή παραγωγή με ένα “brand name” αγροτικών προϊόντων, για να μπορέσουμε να παράγουμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και  τρόφιμα.

Τεχνολογικών αγροεπιχειρηματικών πάρκων, εντασσόμενων στον άξονα Θήβας-Λιβαδειάς-Αμφίκλειας, τα οποία θα συμβάλουν τα μέγιστα στην εξωστρεφή παραγωγή νέων προϊόντων, καινοτόμων προϊόντων, τα οποία μπορούν να αποδώσουν σημαντικά οφέλη.

Περιφερειακής αγοράς αγροτικών προϊόντων Στερεάς Ελλάδος, με μονάδα τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Η λειτουργία της θα βασίζεται στα πρότυπα των δημοπρατηρίων, που ήδη λειτουργούν στο εξωτερικό. Στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό του 2018 η Λιβαδειά αναφέρεται σαν έδρα αυτής της περιφερειακής αγοράς.

        Κωπαΐδα.

       Ο υφιστάμενος Οργανισμός Κωπαϊδας, καταργήθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, δυο φορές το 2014. Σήμερα υφίσταται απλή διαχείριση από την Περιφέρεια, στα πλαίσια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

        Κρίνεται απαραίτητη:

​α) H ίδρυση νέου φορέα, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κωπαΐδος, για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της γεωργικής ανάπτυξης στα 220.000 στρέμματα, με μελέτη και κατασκευή σύγχρονων δικτύων.

β) Μελέτη – κατασκευή σύγχρονων αρδευτικών έργων.

γ) Σχεδιασμός ανάπτυξης νέων προϊόντων και προγραμμάτων αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

δ) Σχεδιασμός και αξιοποίηση δυνατοτήτων Ευρωπαϊκών  Χρηματοδοτήσεων.

ε) Διαμόρφωση πολιτικών επιμόρφωσης γεωργών, σε συνεργασία με Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για ανάπτυξη παραγωγικότητας και αφομοίωση νέων τεχνικών καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων.

 ​

Σχετικά